На 29 октомври министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев  връчи 

...
На 29 октомври министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев  връчи 
Коментари Харесай

Кадровикът на МВР- Пловдив: Гл. секретар и заместникът му оказаха натиск, за да напусна

На 29 октомври министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев  връчи  на ст. комисар Димитър Балев   " Почетен орден на Министерство на вътрешните работи "  на за значителен принос, реализирани резултати и висок професионализъм по време на заеманата управителна позиция. Няколко дни по- рано той разгласи промяната на шефа на ОД Министерство на вътрешните работи, като посочи, че рокадата е „ персонални аргументи ” и ст. комисар Балев напуща по лично предпочитание. Мирното, на пръв взор отдръпване на полицейския шеф, обаче през последните седмици е най- обсъжданата тематика в пловдивската полиция.  Причината е, че някогашният шеф ще заеме мястото на досегашния „ кадровик ” на дирекцията Траян Тодоров, който има 20 години стаж в бранша. Тодоров е получил „ непристойно предложение ” да стане консултант на основния секретар или да премине на по-ниска служба, само че е отказал. Излиза в болнични, което процедурно връзва ръцете на управлението. Налага се да бъде закрита длъжността му и да бъде открита нова, с цел да може Балев да бъде назначен. Същата служба обаче е закрита единствено преди два месеца със заповед на предходния министър Бойко Рашков, който я редуцира във всички 28 дирекции.
Прочетете още
В петък Тодоров въпреки всичко е подписал заповедта, с която го освобождават, само че пред  TrafficNews , той съобщи, че ще я апелира в съда.

    - Г-н Тодоров, готвите се да обжалвате освобождението си пред съда, т.е не напускате непринудено системата на Министерство на вътрешните работи. Означава ли това, че ви е оказан напън?

 - В системата на Министерство на вътрешните работи съм от 1996 година. В петък на 11.11, по време на болничен, си подписах предизвестието и заповедта за освобождение от Министерство на вътрешните работи. На процедура, с цел да ме отстранят, те редуцираха длъжността шеф – бранш „ Човешки запаси ”  и сътвориха служба шеф на отдел " Административен ", която е безпредметна в систематана Министерство на вътрешните работи. Смятам, че на това място към този момент с конкурс ще бъде назначен някогашният към този момент шеф господин Балев, защото е доближен до професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, а точно господин Петър Тодоров, господин Станимир Станев – „ пловдивската група ”, както е по- известна в полицейските среди в България.

Всичко това обаче има предистория. След последните парламентарни избори, през октомври, господин Балев  ме извика в неговия кабинет и ми заяви, че той повече не желае да е шеф. Било му омръзнало. Попита къде в администрацията има свободно място, с цел да се реалокира там и да си вземе компенсациите, които му се поставят и да бъде на не толкоз „ прохладно ” място. Казах му, че има свободна служба на старши специалист в бранш „ Човешки запаси ”. На 12 октомври ме помоли да му напиша заявката. На 13 октомври, той дружно със настоящия шеф отпътуваха за София. Върнаха се към 15 часа и аз отидох с пощата при Балев. Той се държеше необичайно, беше разтревожен, почервенял. Попитах дали всичко е наред и дали са му подписали заявката, а той сподели, че всичко е наред. Но очевидно се държеше гузно. Два часа по-късно ми звънна по мобилния и ме повика в кабинета си. Когато влязох, там бяха основния секретар Петър Тодоров, зам. основният секретар Станимир Станев, сегашният шеф Васил Костадинов и Балев.  Главният секретар, с който се познаваме от 20 години, ми сподели да седна, тъй като би трябвало да приказват с мен. Започна с думите, че „ професионалното управление на МВР  не може да продължи да работи с мен ”. Аз се учудих, защото не съм имал проблеми в работата си, през юли бях награден с грамота и попитах за какво управлението не може да работи с мен. Не получих отговор, а Тодоров продължи със сюжета. Каза ми, че имам три разновидността – да отида консултант в министерството, да мина на по-ниска служба в бранша или да напусна.

Обясних му, че липсва логичност в предлагането му, тъй като в случай че в министерството не са отговорни от мен, няма по какъв начин да ме канят за консултант. Но той извади бяла директория с три заявки и ми подреди да подпиша едното. Отговорих, че би трябвало да обсъдя всичко със фамилията ми. Той настояваше да подписвам, аз се възпротивих, споделих им, че имам високо кръвно и в случай че не престават по този начин, може да се наложи да викат кола за спешна помощ. Това постави завършек на натиска.

Прибирайки се в къщи, афектиран  от обстановката, слизайки от колата,  си навехнах кръста. На идната заран ми звъни секретарката на шефа и ме пита къде съм, тъй като ме чакала цяла комисия от София. Казах им, че съм в болнични и пожелах приятна работа на комисията. Това очевидно ги афектира, тъй като по-късно започнаха смяна на щата в дирекцията, като редуцираха длъжността шеф бранш „ Човешки запаси ”, а хората от бранша ги сплотиха в бранш „ Координация и административно обслужване, правно обслужване и човешки запаси.

 - Т.е, управлението на Министерство на вътрешните работи трансформира структурата на втората по огромни дирекция, с цел да отстрани един единствен чиновник?

Да, по този начин е. И това е все едно да си отрежеш дясната ръка.  Те очевидно желаеха нещата да се случат по-безболезнено, само че реакцията ми ги изненада. И прибегнаха към реваншизъм. 

 - Вие сте отпред на „ Човешки запаси ” от 20 години. Каква е повода за тези крайни дейности?

 - Може би, тъй като не бях склонен с някои кадрови решения. Преди месец бях написал една докладна  за връщане и назначение на един помощник защита. Ние бяхме освободили близо 20 такива чиновници, тъй като към този момент бяха упражнили право на пенсия. Този помощник обаче беше по-близък до основния секретар.  Г-н Балев ми сподели, че би трябвало още веднъж да назначим господин Дрошев, защото му се обадил господин Тодоров. Аз му обясних, че не можем да го назначим, защото има писмо на министъра, което гласи, че в случай че няма външни претенденти за длъжността, ще създадем втори асортимент. Написах докладна и я дадох на Балев.  Той ме погледна учудено и ме попита какво да я прави. Отговорих му, че той е шеф и решението е негово.  Той написа „ да ” и ме попита какво да каже на основния секретар. Обясних му, че по-същата процедура бяха освободени още 20 души. За мен това е нарушаване на закона. Ние към този момент бяхме оповестили свободни места, хората си събираха документи, плащаха такси и прочие

- Оказван ли ви е напън от управлението на дирекцията на назначавате, преназначавате или да уволнявате съответни чиновници?

Всичко е било законообразно. Но тези, които са били освобождавани, съгласно мен са пречили на даден управителен чиновник.

 - В началото на 2022 в Министерство на вътрешните работи бе оповестена огромна промяна, която предвиждаше пенсионираните чиновници да бъдат освободени. Какво се случи?

 - На процедура нищо не се случи. Освободихме лица, работещи по трудово правно отношение с най- ниските заплати в Министерство на вътрешните работи и на тяхно място обявихме банкет за асортимент на външни хора. И по какъв начин това води до промяна? Все отново да не забравяме, че господин Петър Тодоров и заместника му Станев, както и съветниците им са пенсионери. Но не започнаха промяната от главата, а от опашката.

 - Вие не сте ли също пенсионер?

 - Възползах се от превилегията да се пенсионирам, с цел да мога да бъда по-сигурен за бъдещето си. Предполагах, какво може да се случи, наясно съм, че всяко ново управление идва с готовност за кадрови промени, които не постоянно се случват по закон, а аз това не мога да го приема и избрах да се подсигуря. Около 2015 година, доста хора, които бяха навършили пенсионна възраст, избраха да си вземат компенсациите и да изоставен.  Тези, които останаха са съзнателни хора, които в някои случаи работят повече и от по-младите. Ако ще се прави промяна в Министерство на вътрешните работи би трябвало да се дефинира една възраст – да вземем за пример 55 години и по-късно сбогом. Сега всеки се натиска до 60 години.

 - Обиден ли си тръгвате?

Напускам системата афектиран от хора, които ми се пишеха другари. Системата е добра за хората и за професионалното им развиване, само че в такива обстановки системата наскърбява. С господин Петър Тодоров сме работили повече от 20 години, със Станев също. Не сме имали спорове. Ца страдание в Министерство на вътрешните работи липсва колегиалност - има единствено потребление – който може да употребява повече, е по-добре.

 - Един някогашен полицейски  директор беше споделил, че интелигентните хора, мъчно могат да стигнат висок управнически пост в Министерство на вътрешните работи. Ще се съгласите ли?

 - В Министерство на вътрешните работи колкото си по-интелигентен, толкоз с по-лошо око те гледат. В началото на 21 век трансформираха наредбата за назначение в Министерство на вътрешните работи. Преди имаше дължим учебен предел – приблизително обучение с триумф най-малко 4,50. След това го оповестиха за дискриминационно изискване. Сега огромен % от претендентите са с дипломи от 3,20 до 4,20. Смятайте какво е правил този субект 12 години.  Тези хора като влязат в системата, занапред би трябвало да се образоват, да стартират да работят и до момента в който се случи, то им пристигнало време за пенсия.  При мен са идвали претенденти, които споделят, че имали „ вишу ” обучение.. Промениха методиката за психичното проучване. Сега е изработен по подобен метод, че хората с по-висок коефициент на просветеност не могат да го устоят. А  тройкаджиите го минават от раз. Разбра се, има доста интелигентни и кадърни сътрудници, само че масата безусловно ги гълтам.

 - Всеки нов министър идва с обещания за промяна в Министерство на вътрешните работи, само че към този момент 33 години тя по този начин и не случва. Защо?

 - Защото системата е доста тромава. Тя е направена преди 60 години по руски модел и продължава да се работи по този метод. Никой не желае да унищожи статуквото, да си наруши спокойствието. Защо в Министерство на вътрешните работи има служби, които нямам никаква работа там? Защо чакате по два дни на опашка в КАТ за регистрация на кола, като в цяла Европа това се случва за 5 минути в общината? Защо пожарната е в Министерство на вътрешните работи? Какво се случи с предлагането да бъде обособена в обособена организация?  Полицията се движи със остарели коли, базови модели. Вижте униформите, обувките. Купуват си панталони и обувки от Руския пазар, тъй като са по-качествени.  Много сме обратно. Още вадим картофите с бомби.  В същото време Министерство на вътрешните работи е с най- огромния бюджет.  В момента сътрудници, командировани на границите, вземат по 20 лева дневни и 60 лева за нощувка. 20 лв. при тези цени са незадоволителни за изхранване. Нощувката е заплаща непосредствено от министерството, само че тя е 20-25 лв.. Къде отиват другите пари не е ясно. От 90-те години до момента,професионалното равнище в Министерство на вътрешните работи пада фрапантно. 

 - Има ли светлина в тунела?

 - Трябват хора, които да възпламенят фенерите в този тунел. Но министрите се сменят като носни кърпи и нищо не се случва.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР